Ce trebuie să știi când cumperi un apartament? Criterii după care să te ghidezi și sfaturi utile

Cumpărarea unui apartament reprezintă un moment important, indiferent de destinația pe care o va avea imobilul (închiriere sau o locuință pentru tine). Procesul de cumpărare implică o organizare a criteriilor, alocarea unui buget, dar și limitarea la anumite zone ale orașului în care vrei să locuiești. Pentru că este o investiție destul de mare, este necesar să fii atent la câteva aspecte care țin atât de ansamblul structural în sine, cât și de actele necesare pentru vanzare-cumparare. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre cumpărarea unui apartament pentru a te bucura pe deplin de noua proprietate.

La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament? Factori pe care să îi iei în considerare

Pentru cumpărarea unui apartament va trebui să ai în vedere câteva aspecte care să răspundă exigențelor tale. Cu siguranță îți vei dori să cumperi un apartament într-o zonă bună, dezvoltată, cu acces la facilități, dar și un apartament construit pe o structură constructivă bună, cu diverse îmbunătățiri. Încearcă să îți stabilești preferințele luând în calcul toate opțiunile, punctând următoarele aspecte pe lista ta.

Bugetul pentru cumpărarea apartamentului

Înainte de orice alt pas vei avea nevoie să stabilești bugetul pentru apartament. Desigur, în calculul bugetului intră numărul de camere pe care ai vrea să le aibă apartamentul, zona și îmbunătățirile, dacă vorbim despre clădiri vechi, preexistentă, sau dotările dacă vorbim de cumpărarea unui apartament prin dezvoltator.

Costurile apartamentelor sunt variabile, mai ales în București, unde în funcție de zonă pot exista variații semnificative. Este important să sesizăm și faptul că zona de nord a Capitalei a cunoscut o dezvoltare semnificativă și că din acest motiv poți găsi prețuri foarte bune la apartamente direct de la dezvoltator în această zonă.

blog_post_3_img_1.jpg

Eficiența energetică a acestuia

În prezent se pune foarte mare accent pe eficiența energetică a construcțiilor, deoarece aceasta ne oferă indicatori cu privire la confort și costuri. Eficiența energetică a unei locuințe înseamnă capacitatea acesteia de a oferi un mediu cât mai confortabil cu un consum redus de resurse. Spre exemplu, în timpul iernii, o casă izolată termic va înregistra pierderi mici de căldură la nivelul punților termice, comparativ cu un apartament neizolat. De asemenea, un apartament cu tâmplărie de calitate va menține căldura mult mai bine, scăzând costurile cu întreținerea, iar sistemele moderne de încălzire vor contribui activ la eficiența termică a casei.

Localizarea apartamentului

Poziționarea apartamentului, atât ca zonă a orașului, cât și în cadrul ansamblului rezidențial este un aspect la care va trebui să fii atent. Caută apartamente care să aibă în lateral alte apartamente, evitând poziționarea pe colț sau dacă vrei un apartament pe colț, vezi cât de expus este acesta și ce opțiuni de îmbunătățire ai. Analizează localizarea apartamentului în raport cu scara blocului, cu liftul sau, dacă este cazul, cu spațiile special amenajate de depozitare a gunoiului.

blog_post_3_img_2.jpg

Structura de rezistență a clădirii

Structura portantă a clădirii contează probabil cel mai mult, deoarece aceasta este cea care garantează siguranța imobilului. Cele mai cunoscute și rezistente structuri de rezistență includ zidăria de cărămida portantă, sistemele oțel-beton (beton cu armătură din oțel), sau zidăria BCA. Structura de rezistență preia toate încărcările la care este supusă construcția: greutatea proprie a acesteia și a elementelor din aceasta, intemperiile (vânt, soare, ger, ploaie), dar și solicitări generate de seism (unde seismice).

Calitatea materialelor folosite

Atunci când cumperi un apartament ar trebui să te interesezi cu privire la calitatea materialelor folosite pentru construire și amenajare. Poate că la o inspecție vizuală a unui apartament deja construit nu-ți vei putea da seama foarte bine ce materiale s-au folosit, însă cu siguranță este un avantaj să cumperi un apartament de la un dezvoltator, pentru că poți vedea etapizat devizul de materiale folosite.

Utilități

Accesul la utilități garantează nivelul de confort de care are nevoie un beneficiar, de aceea ar fi indicat să verifici în prealabil ce îți va oferi viitorul apartament. Verifică contractele de alimentare cu energie electrică, gaze naturale, canalizare, internet și telefonie, gunoi, parcare și eventuale servicii de securitate.

Costuri de renovare/mobilare

În vreme ce unele locuințe sunt predate ”la roșu”, pentru a permite amenajarea după placul beneficiarilor, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale oferă apartamente ”la gata”, mobilate și utilate, gata pentru a te muta. Astfel, dacă te întrebi la ce să fii atent când cumperi un apartament, ei bine costurile pe care le ridică amenajarea cu renovări și mobilări ar trebui să fie un aspect important.

Siguranța

Legată direct și de poziționarea blocului, dar și de eventuale servicii conexe, siguranța joacă un rol primordial dacă ai planuri de cumpărare apartament. Verifică dacă există interfon, împrejmuiri corecte sau servicii de pază, care să îți ofere siguranța locuirii.

Locul de parcare

Dacă faci o listă cu ce trebuie să știi atunci când cumperi un apartament de la dezvoltator, atunci locul de parcare este un must-have pentru cei mai mulți dintre noi. Poți beneficia de spații de parcare plătite și în cazul blocurilor vechi, însă uneori poate fi o adevărată loterie., Soluția cea mai eficientă este aceea de a beneficia de loc de parcare asociat unui apartament de la dezvoltator, de care să te bucuri pe parcursul șederii tale acolo.

blog_post_3_img_3.jpg

Spații de depozitare

Un apartament, oricât de mare ar fi el, se poate dovedi a fi neîncăpător atunci când vine vorba despre depozitarea obiectelor, mai ales dacă acestea sunt voluminoase. De aceea, atunci când te pregătești să cumperi un apartament, verifică înainte dacă există spații de depozitare și boxe, în care să îți poți crea un spațiu protector pentru bunurile tale.

Nivelul de zgomot din apartament

Atunci când cauți un apartament, este recomandat să verifici și care sunt condițiile care țin de confortul acustic. Nivelul de zgomot din apartament, generat de dispozitive, dar și zgomotele aeriene din exterior ar putea influența percepția confortului. Caută o zonă liniștită, cu un apartament izolat fonic, pentru a te bucura de o experiență perfectă de locuire.

Termenul de finalizare al imobilului

În cazul în care decizi să investești într-un imobil care urmează a fi construit, ar trebui să fii atent și la termenul de finalizare a proiectului. Dacă vrei să te muți imediat s-ar putea să fie o problemă un termen amplu de finalizare, caz în care te poți reorienta către un imobil gata finisat.

blog_post_3_img_4.jpg

Istoricul dezvoltatorului imobiliar

Dacă decizi să apelezi la specialiști în vânzări și cumpărări apartamente sau la dezvoltatori imobiliari, atunci ar fi indicat să faci o verificare a acestora. Spre exemplu, poți căuta certificări sau premii, cum ar fi certificarea pe care o are ansamblul iResidence Nord- certificare BREEAM Excellent - care se poziționează în top 10%* clădiri proiectate și edificate după cele mai bune practici pentru viitor.

Te-ai hotărât să îți cumperi un apartament? Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine!

Dacă ești hotărât să investești într-o proprietate imobiliară, atunci iată și câteva sfaturi utile pe care le poți urma pentru ca procesul să se desfășoare cât mai fluid.

blog_post_3_img_5.jpg

Analizează-ți bugetul

De buget depinde în cea mai mare parte întreg procesul de cumpărare apartamente, așa că este indicat să analizezi cât mai bine posibilitățile financiare. Păstrează o rezervă de bani pentru cazurile în care vei avea nevoie de mici modificări sau reparații și de asemenea calculează bugetul raportat la prețurile pieței în ceea ce privește materialele de construcții și manopera.

Stabilește clar care sunt nevoile tale

Nu este recomandat să cumperi un apartament doar pentru că ai auzit sau citit că trebuie să aibă anumite dotări. Dacă unele persoane vor bucătărie open space sau un apartament studio, pentru tine s-ar putea să nu fie o soluție viabilă dacă ai copii și gătești frecvent. Stabilește nevoile tale, pentru a cumpăra personalizat apartamentul, pentru a te bucura de confort.

Stabilește ce compromisuri poți face și ce criterii sunt nenegociabile

Procesul de cumpărare a unui apartament este adesea unul de negociere. Fiecare parte are stabilit un cost sau buget, iar drumul până la vânzare este presărat cu ajustări. Gândește-te ce compromisuri ai putea face pentru casa ta de vis, dar și care sunt criteriile peste care nu poți trece, pentru a nu fi nevoit să cumperi un apartament în care să fie nevoie să investești suplimentar.

Mergi la vizionări

Deși poate fi obositor să mergi de la o locație la alta, este important să mergi la vizionări, deoarece acestea îți oferă o vedere mai amplă a apartamentelor. Uneori în fotografii sau video nu pot fi văzute în totalitate detaliile sau viciile ascunse, așa că fă-ți un program și mergi la vizionări de apartamente.

Pune întrebări, oricât de ridicole ți s-ar părea

Nimeni nu s-a născut învățat, așa că dacă ai întrebări cu privire la apartament, sau construire, le poți pune liniștit. Este recomandat să notezi toate aceste idei și întrebări, pentru a primi răspunsuri clare, chiar și din întrebările ce ar deriva din acestea.

Ai răbdare!

Roma nu a fost construită într-o zi, așa că nici un apartament nu poate fi cumpărat de pe o zi pe alta, fără o analiză prealabilă. Nu cumpăra primul apartament apărut, ci așteaptă răbdător ofertele care s-ar putea să îți satisfacă cel mai bine nevoile.

blog_post_3_img_6.jpg

Apartamentele vechi - de ce trebuie să fii mult mai atent dacă optezi pentru un astfel de imobil?

Piața imobiliarelor este într-o mare concurență la nivel de vânzare și cumpărare a apartamentelor noi versus apartamente vechi. Deși apartamentele vechi aduc avantajul unui cost mai mic, ele aduc de asemenea și câteva dezavantaje notabile:

          o structură de rezistență îmbătrânită, deja trecută prin seisme puternice;
          instalații electrice și sanitare deficitare, cu grad mare de uzură;
          apartamente neizolate termic;
          lipsa sistemelor de siguranță;
          lipsa renovărilor;
          vecini care sunt proprietari vechi, cu tabieturi diferite;
          lifturi vechi;
          sisteme centralizate deficitare de alimentare cu apă sau electricitate;
          costuri ridicate cu energia;
          valoare scăzută la revânzare.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un apartament de la dezvoltator?

Cei mai mulți dintre beneficiari preferă să cumpere în prezent apartamente direct de la dezvoltator, opțiunea fiind foarte atractivă din punct de vedere a avantajelor. Ar trebui însă să fii atent la câteva aspecte și în acest caz, după cum urmează:

          alege un dezvoltator care să îți ofere detalii despre acte necesare la cumpararea unui apartament;
          alege un dezvoltator cu recenzii bune și proiecte moderne;
          alege un dezvoltator care construiește în zone accesibile, cu posibilități de acces la diferite facilități;
          alege un dezvoltator care pune accent pe calitate (structură de rezistență, finisaje etc.);
          alege un dezvoltator care respectă termenele de finalizare a proiectelor sau de vânzare;
          alege un dezvoltator care nu vinde apartamente, ci spații în care să te simți acasă;
          alege un dezvoltator cu prețuri accesibile.

Vrei să îți cumperi un apartament și nu știi exact ce e mai bine pentru tine? Ei bine acum știi care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent, de la acte necesare vânzare apartament și până la alegerea efectivă a locuinței. Alege în conformitate cu nevoile tale și bucură-te de o casă în care să te simți cu adevărat în largul tău.