Gradele de confort și compartimentarea apartamentelor | iResidence
Gradele de confort și compartimentarea apartamentelor

Este indicat ca fiecare persoană să își achiziționeze cel puțin o locuință pe parcursul vieții, chiar dacă adesea închirierea unei locuințe este văzută ca o alternativă pozitivă din punct de vedere financiar. Atunci când se discută de trecerea de la chiriaș la drept de proprietate trebuie să se tină cont de aspecte precum situația financiară, poziția geografică sau vârsta.


Sfaturile specialiștilor imobiliari este ca atunci când se caută locuințe în vederea achiziției sau închirierii să avem în minte câteva criterii esențiale pentru noi, dar să ne păstrăm totuși mintea deschisă. De asemenea, extinderea ariei de căutare a locuinței dorite poate fi un factor important. Casa ta mult visată este acolo undeva, trebuie doar să o găsești.

Gradele de confort ale apartamentelor

Împărțirea apartamentelor și a garsonierelor se face prin gradele de confort. Aceste grade sunt stabilite în funcție de suprafața utilă a imobilului și de compartimentarea acestora.

Confort 1 - ce înseamnă?

Gradul de confort 1 este asociat cu locuințele decomandate. Pentru a se încadra la acest grad de confort o garsonieră trebuie să aibă 30 de m2, un apartament cu 2 camere 50 m2, 3 camere 65 m2 și cel de 4 camere 80 m2.

Confort 2 - ce înseamnă?

Imobilele care sunt încadrate la gradul de confort 2 au o compartimentare semidecomandata. Acestea au suprafețe mai mici decât cele de confort 1. Suprafața unei garsoniere confort 2 este de 23 m2, a unui apartament cu 2 camere de 26 m2, cel de 3 camere are o suprafața de 48 de m2, iar cel de 4 camere în jurul a 60 de m2.

Confort 3 - ce înseamnă?

Gradul de confort 3 este specific locuințelor nedecomandate. Spațiul este mult redus în comparație cu celelalte grade enumerate mai sus. Locuințele de tip garsonieră cu un grad de confort 3 au suprafețe de sub 23 de m2, apartamentele de 2 camere mai mici de 36 m2, cele de 3 camere, au suprafețe utile de sub 48 m2, iar cele de 4 camere un depășesc 60 m2.

Confort Lux - ce înseamnă?

Tipul de confort lux este la fel cu cel de confort 1 specific locuințelor care au o compartimentare decomandată, însă au câțiva metrii în plus față de clasa confort 1. Un apartament cu 4 camere are o suprafață de peste 100 m2, unul de 3 camere depășește 78 m2, cel de 2 camere are peste 55 m2, iar o garsoniera are peste 37 m2. De asemenea, la aceasta clasă se încadrează și apartamentele de 5 camere, care au suprafețe mai mari de 118m2.

Compartimentarea apartamentelor

Decomandat

Un apartament decomandat este unul în care accesul în fiecare dintre camere se poate face separat și în mod independent, fără a se trece printr-o altă încăpere. Astfel, singura parte comună este holul care facilitează intrarea către living, bucătărie și dormitoare.

Aceasta reprezintă cea mai bună compartimentare întrucât oferă un grad ridicat de confort și intimitate fiecărei persoane care locuiește în apartamentul respectiv. De obicei, acest tip de locuințe au și un preț mai ridicat datorită avantajelor pe care le oferă.

blog_post_2_img_1.jpg

Nedecomandat (tip vagon)

Având compartimentarea asemănătoare vagoanelor de tren, apartamentele nedecomandate presupun trecerea dintr-o încăpere în alta, legătura făcându-se astfel în lanț între camere. În mod uzual, din holul d la intrare de intră în camera de zi sau sufragerie, iar de acolo se deschid uși către dormitoare.

Acestea sunt cele mai mici apartamente ca și suprafață, dar pot fi avantajoase din punct de vedere al prețului, iar confortul este de asemenea unul redus.

blog_post_2_img_2.jpg

Semidecomandat

După cum ne putem da seama chiar din denumirea sa, un apartament semidecomandat, are o parte din caracteristicile celui complet decomandat, însă nu pe toate. Astfel, în configurația sa sunt incluse încăperi cu intrare separată, dar există și spații comune care nu sunt compartimentate în întregime.

De exemplu, aici pot exista 2 holuri - unul la intrare din care se trece în living și încă unul după camera de zi din care se deschid dormitoarele și baia. Nivelul de confort este ușor mai redus față de un apartament decomandat.

blog_post_2_img_3.jpg

Circular

Un apartament circular este un tip de locuință unde există mai multe intrări către aceeași cameră, de obicei cea de zi. De exemplu, pot intra în living atât din holul de la intrare, cât și din bucătărie, pe uși separate.

Ideea principală este să dea impresia de învârtire în cerc, putând să mă întorc în același loc, dar pe o altă ușă. De aceea și poartă numele de circular, oferind și libertate de mișcare locuitorilor săi.

Open space

Astfel de apartamente de tip open-space sunt foarte actuale și la modă, mai ales începând cu anul 2005. Caracteristica sa principală este faptul că există același spațiu comun atât pentru zona de living, cât și pentru cea de bucătărie și locul de luat masa, neexistând pereți despărțitori între acestea.

blog_post_2_img_4.jpg

Decomandat vs. semidecomandat. Avantaje si dezavantaje

Avantaje decomandat:

          Nivel ridicat de confort
          Grad de intimitate ridicat asigurat locuitorilor
          Decorarea și amenajarea fiecărei camere după bunul plac

Dezavantaje decomandat:

          Aspectul clasic datorită compartimentării tradiționale de tip casă
          Prețuri mai ridicate datorită suprafeței și confortului
          Costuri mari cu utilitățile

Avantaje semidecomandat:

          Compartimentare mai interesantă comparativ cu cel decomandat
          Senzația de spațiu deschis
          Preț accesibil

Dezavantaje semidecomandat:

          Nivel scăzut de intimitate
          Diverse neplăceri din cauza lipsei izolare fonică
          Lipsa de confort a posibililor oaspeți

Avantajele si dezavantajele apartamentului de tip open space

Pentru un apartament de tip open space pot exista avantaje și dezavantaje în funcție de tipul de persoane care aleg să locuiască în el și de nevoile acestora.

Astfel, printre avantaje menționăm existența spațiului deschis și faptul că oferă fluiditate în mișcare. În plus, acest lucru încurajează o mai bună interacțiune între membri unui familii și atunci când avem invitați, pentru că putem comunica foarte ușor.

Pe de altă parte, s-ar putea ca la un moment dat să ne deranjeze lipsa de intimitate sau să întâmpinăm dificultăți în a realiza anumite activități, datorită lipsei pereților despărțitori. În plus, dacă vrem să gătim, este posibil ca mirosul de mâncare să se simtă prin tot apartamentul, ceea ce nu este prea plăcut.

blog_post_2_img_5.jpg

Tipuri de apartamente în funcție de numărul de camere

Studio

Un studio este de obicei compus dintr-o singură cameră și o baie. Acea camera deschisa joacă rol și de cameră, și de bucătărie și de loc de luat masa. Totodată, în această încăpere unică se află și patul, deci are o parte ce îndeplinește și rolul de dormitor, de obicei amenajat într-un anumit colț al camerei. Acest tip de locuință este potrivită pentru o singură persoană sau un cuplu și are avantajul spațiului ce permite o amenajare modernă.

Garsoniera

Garsonierele sunt denumite locuințele cu o singură cameră, care este o combinație între dormitor și living, alături de o bucătărie și o baie de dimensiuni foarte mici. Întreaga suprafață a unui astfel de spațiu de locuit este una redusă, iar gradul de confort este unul destul de mic. Construcțiile unde regăsim garsoniere sunt destul de vechi, în cele noi fiind populare studiourile.

Apartamente cu 2, 3, 4 camere standard

Un apartament de 2 camere are cu siguranță avantajul unui dormitor separat, în care intrarea se poate face din hol sau din camera de zi. Bucătăria poate fi separată sau în regim open space împreună cu livingul și pot exista una sau 2 băi. De asemenea, majoritatea apartamentelor au și un balcon atașat sufrageriei.

Când vorbim despre apartamente cu 3 camere, vom avea încă 2 încăperi în afară de living, baie și bucătărie. Aceste 2 camere le putem amenaja ca și dormitoare, una dintre ele poate fi camera copilului sau chiar un birou. Unele apartamente de 3 camere cu un confort sporit dețin 2 băi, una fiind încorporată dormitorului matrimonial.

Avantajul unui apartament cu 4 camere sunt multiplele spații de dormit ce pot exista, având în vedere că 3 dintre încăperi pot juca rolul de dormitoare. În plus, aici suprafața fiind mai mare, este posibilă dispunerea a până la 3 băi. Având un număr generos de camere, fiecare dintre ele poate îndeplini diverse roluri în funcție de spațiu și de necesități.

Penthouse

Dacă ne referim la penthouse, deja trecem la nivelul de confort lux. Aceste locuințe sunt situate, de obicei, la ultimul nivel al clădirilor de apartamente și au devenit foarte populare în ultimii ani, mai ales pentru cei care au un buget generos pentru locuință.

Marele avantaj al acestor tipuri de apartamente este spațiul exterior, ele dispunând de terase mari și spațioase și uneori chiar grădini la înălțime. Priveliștea este un alt plus pe care îl au locuințele de tip penthouse.

Găsește-ți apartamentul perfect pentru nevoile tale!

Având în vederea varietatea de apartamente existente, atunci când ne aflăm în căutarea locuinței perfecte pentru noi, sunt câteva aspecte de care ar trebui să ținem cont.

De exemplu, dacă vrei să locuiești singur, este perfect un apartament cu 2 camere, pentru a te bucura atât de spațiul tău special și separat pentru dormit, dar și de facilitățile unui living spațios pentru relaxare. Pentru un cuplu la început de drum, un apartament cu 2 camere este suficient și va ajuta la crearea unei legături și mai puternice între cei 2 parteneri.

Dacă însă cuplul planifică să aibă copii în viitorul apropiat, atunci este mai bine să aleagă din prima un apartament mai mare, cu 3 camere, gândindu-se că una dintre ele va fi dormitorul celui mic. Totodată, în cazul în care tu sau partenerul lucrați de acasă, este mai confortabil să aveți un apartament cu 3 camere, una dintre încăperi putând fi transformată în birou.

Pentru o familie cu 2 sau mai mulți copii, este clar nevoie de spațiu mai mult, deci un apartament cu 4 camere este varianta ideală pentru ca fiecare copil să aibă parte de propria intimitate. Acest lucru este valabil și dacă există membri ai familiei extinse sau prieteni care locuiesc împreună cu voi, pentru un plus de confort, atât fizic, cât și psihic, al fiecărui locatar.

Dacă îți dorești să ai parte de o experiență diferită și să ai acces la multă lumină naturală și la terasă generoasă, atunci un penthouse este exact ceea ce ai nevoie. Un penthouse este potrivit oamenilor stabili din punct de vedere financiar, care își doresc ca locuința lor să fie o oază de liniște și un spațiu care să-i inspire și să le sporească creativitatea.

Indiferent de nevoile tale, cu siguranță aici vei găsi casa visurilor tale și cea care ți se potrivește cel mai bine.